Soya lesitini, soya yağının rafinasyonu esnasında elde edilebilen çok değerli bir yan üründür, gıda endüstrisinde yaygın olarak kullanılan gıda katkı maddelerindendir. Gıdalardaki kullanımının yanı sıra, yem ve ilaç endüstrisinde de kullanılabilen önemli bir emülgatördür
Gıdalarda Kullanımı
Lesitin, ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) tarafından genel olarak güvenli kabul edilen katkı maddelerindendir. Lesitin emülgatör olarak gıda endüstrisinde fırıncılık ürünleri, çikolata, şekerleme, dondurma, sakız, hazır toz ürünler, emülsiyonların ve sürülebilir gıdaların üretiminde yaygın bir şekilde kullanılmaktadır . Emülsifiye edici işlevi dışında gıdanın lezzetini arttırmak, hacmini artırmak, yapışkanlığını azaltmak ve köpük kararlılığını sağlamak gibi fonksiyonları da bulunmaktadır .
Ayçiçek Lesitin (E322) koyu bir renge sahip gıda katkı maddesidir. Çikolata, margarin, süt ürünleri ve kek uygulamalarında kullanılan bir emülgatördür. Bu ürünlerde sıkça tercih edilmesinin sebebi; renk kalitesi, standart fosfalipit içeriği ve düşük bir oranıdır emülsiyon özelliği, ürün dokusunu iyileştirmesi, yüzeyden ayrılmayı kolaylaştırıcı sulu sistemlerde katıların dağılımını hızlandırması ve ürünün tat özelliğini koruması sıvı ayçiçek lesitinin özellikleridir.
Ayçiçeği lesitini ne için kullanılır?
Ayçiçeği Lesitini’nin benzersiz yağ bileşimi için bir emülgatör olarak çikolata, mayonez, margarin, unlu mamüller ve hazır ürünlerde popüler bir katkı maddesi olarak Ayçiçeği Lesitini içeren bazı yiyecekleri büyük olasılıkla zaten yemişsinizdir.
Ayçiçeği Lesitinlerinin görevi, sıvı ve katı yağları askıya almak ve karışmamaları için diğer maddelerden uzak tutmaktır.
Genellikle GMS olarak bilinen gliserol monostearat, bir emülgatör olarak kullanılan bir organik moleküldür. GMS, higroskopik, beyaz, kokusuz ve tatlı tatma pul pulsu bir tozdur. Stearik asidin gliserol esteridir. Vücutta doğal olarak pankreas lipazının yağ dökümü olur ve yağlı gıdalarda bulunur. GMS, koyulaştırıcı, emülsifiye edici, anti-kek yapıcı ve koruyucu bir madde olarak kullanılan bir gıda katkı maddesidir; yağlar, mumlar ve çözücüler için bir emülsiyon haline getirici madde; higroskopik tozlar için koruyucu bir kaplama; farmasötiklerde bir katılaştırıcı ve kontrol salma maddesi; ve bir reçine yağlayıcı. Ayrıca kozmetik ve saç bakım ürünlerinde de kullanılır. GMS, gıdaya “vücut” eklemek için pişirme müstahzarlarında büyük ölçüde kullanılmaktadır. Dondurma ve çırpılmış kremanın yumuşak dokularına verilmesinden sorumludur. Bazen ekmeklerde yılan karşıtı bir madde olarak kullanılır.
Kullanım Alanları
Bitkisel yağlardan oluşan yağ asitleri esterleridir. Toplam yağ asidi esteri, serbest yağ asitleri, toplam gliserol ve serbest gliserol içerirler.
Kullanım Amacı:
Kullanım Alanı: