Potasyum sorbat E Kodu E202 dir. Potasyum sorbat, Küf ve maya önleyicisi ve peynirler için mantar önleyici bir kimyasaldır. Doğal olarak ortaya çıkan ve mikrobiyal bir bileşik olan sorbik asit’ in potasyum tuzudur. Ve koruyucu olarak kullanılır. Kozmetik ve cilt bakım maddelerini üretmek için, paraben kimyasalına alternatif olarak kullanılan hafif koruyucu bir bileşiktir. Diğer gıda koruyucularına kıyasla, bakteriler karşı daha etkilidir. Bundan dolayı geniş spektrumlu bir koruyucu olarak kabul edilmemektedir. Ürünlerin tamamen korunmasını sağlamak için, Potasyum Sorbat’ın diğer koruyucularla birlikte kullanılması gerekmektedir.
Dünya çapında en yaygın kullanılan Gıda koruyucusu sorbik asittir. Doğal olarak oluşan bir bileşiktir. Yiyeceklerde meydana gelen yağma ve ölümcül hastalıkların sebebi olan küf oluşumunu engellemede son derece etkilidir. Antimikrobiyal özellikleri bulunan bir bileşiktir. Dünya piyasasında kullanılan formu sentetik olarak üretilmektedir. Bileşiğin COOH (Karboksil Grubu) çok reaktiftir. Kalsiyum, Sodyum ve Potasyum ile tuz oluşturabilir. Molekül Formülü: C6H8O2
Benzoik asit’in sodyum tuzlarından olan bir kimyasal maddedir. Aromatik bir bileşiktir. Aktif özellik sergileyen kimyasal sodyum benzoat’tır. Kullanılan sistemde ayrışarak asit sağlar ve bu şekilde etkinliğini sağlar. Benzoik Asit mikroplara karşı oldukça toksik bir kimyasaldır. Kullanılacak sistemin pH değeri 2.5-4.0 arasında olması en uygun çalışma seviyesidir. Farklı endüstrilerde genellik bir koruyucu ve antikorozif ajan olarak etki eden özellikler vardır. Antifungal özellikler bulunmaktadır. E Kodu: E211
En basit aromatik karboksilik asit grubunda yer alan bir kimyasaldır. Doğada serbest formda bulunmaktadır. Bitki ve hayvanlara ester türü olarak bağlanmaktadır. Yapısal olarak Benzen bileşiğine bağlı bir karboksilik asit olarak tarif edilir. Birçok organik önemli bir bileşiğin üretiminde başlangıç maddesi olarak kullanılmaktadır. Bu kimyasalın tuzları ve esterleri benzoatlar olarak adlandırılır.
(E 316); Beyaz ve sarımsı renkte olup kokusuz ve toz yapıda bulunur. Eritorbik Asidin Sodyum tuzudur. E kodu (E316) olan Gıda katkı maddesidir. Sodyum Eritorbat: Düşük miktarda tuz içerir,(sodyumdan dolayı) erime noktası 2000 derecenin üstünde olup kuru havayla temas edildiğinde kararlılığını sürdürür, fakat sulu çözeltisi, metal, hava, ısı ve ışık varlığında Oksidasyona tabi olur. Suda kolaylıkla çözünür, normal sıcaklıkta 16Gr/100ml, etanol içerisindeki çözünürlüğü düşüktür. % 2 lik Sulu çözeltisinin pH'ı 6.5-8 arasındadır.