Sitrik asit halk arasında limon tuzu olarak da bilinen; zayıf, organik bir karboksilik asittir. Higroskopiktir bir kimyasaldır ve hem saf halde hem de hidratları halinde bulunabilir. Birçok hayvan ve bitkide de doğal olarak bulunur. Limonlarda %8’e varan oranlarda sitrik asit olabilir. Yaygın olarak kullanılan bir asittir ve pH düzenleyici, tatlandırıcı ve iyonların veya moleküllerin metal yüzeylere bağlanmasında bağlayıcı olarak kullanılır. Monohidrat olan sitrik asit 78 °C’de susuz hale dönüştürülebilir.
Kullanım alanları:
Sitrik asit hem kullanımı kolay hem de nispeten güçlü bir asit olduğundan özellikle gıda katkısı olarak çok sık kullanılır. Günümüzde üretilen sitrik asidin yarısından fazlası bu amaçla tüketilir. Bunun yanında metaller için çok iyi kenetleme ajanıdır. Kazanlarda ve borularda kireç oluşmasını engellemek için kullanılır. Aynı zamanda yine metallere uygulandığında temizleyicilerin daha iyi köpürmelerini ve iyi çalışmalarını sağlar. Bu sayede su için bir yumuşatma işlemine gerek kalmaz. %6’lık çözeltileri özellikle cam gibi yüzeylerde sert su izlerini çıkarmada çok iyi sonuçlar verir. Ayrıca çelik üretiminde pas sökücü olarak ve paslanmaz çelikleri pasifleştirmek için de kullanılabilir.
Bunların yanında kozmetik sektöründe, boyalarda, fotoğrafçılıkta ve birçok alanda sitrik asit uygun fiyatlı bir pH düzenleyici olarak da kullanılır.
Sitrik asit halk arasında limon tuzu olarak da bilinen; zayıf, organik bir karboksilik asittir. Higroskopiktir bir kimyasaldır ve hem saf halde hem de hidratları halinde bulunabilir. Birçok hayvan ve bitkide de doğal olarak bulunur. Limonlarda %8’e varan oranlarda sitrik asit olabilir. Yaygın olarak kullanılan bir asittir ve pH düzenleyici, tatlandırıcı ve iyonların veya moleküllerin metal yüzeylere bağlanmasında bağlayıcı olarak kullanılır. Monohidrat olan sitrik asit 78 °C’de susuz hale dönüştürülebilir.
Kullanım alanları:
Sitrik asit hem kullanımı kolay hem de nispeten güçlü bir asit olduğundan özellikle gıda katkısı olarak çok sık kullanılır. Günümüzde üretilen sitrik asitin yarısından fazlası bu amaçla tüketilir. Bunun yanında metaller için çok iyi kenetleme ajanıdır. Kazanlarda ve borularda kireç oluşmasını engellemek için kullanılır. Aynı zamanda yine metallere uygulandığında temizleyicilerin daha iyi köpürmelerini ve iyi çalışmalarını sağlar. Bu sayede su için bir yumuşatma işlemine gerek kalmaz. %6’lık çözeltileri özellikle cam gibi yüzeylerde sert su izlerini çıkarmada çok iyi sonuçlar verir. Ayrıca çelik üretiminde pas sökücü olarak ve paslanmaz çelikleri pasifleştirmek için de kullanılabilir.
Bunların yanında kozmetik sektöründe, boyalarda, fotoğrafçılıkta ve birçok alanda sitrik asit uygun fiyatlı bir pH düzenleyici olarak da kullanılır.
Tartarik asit üzüm, demirhindi, muz ve turunçgiller gibi birçok meyvede bulunmaktadır. Tartarik asit, domates gibi birçok ekşi sebzede bulunmaktadır. IUPAC adı 2,3-dihidroksibütandioik asittir. Doğada asidik olarak bulunmaktadır. Doğada serbest olarak bulunmanın yanı sıra, en yaygın olanları Kalsiyum Tartarat, Potasyum Tartarat ve Sodyum Tartarat tuzları olarak görülmektedir. Sitrik asit veya asetik asit gibi diğer asitlerle karşılaştırıldığında düşük toksisite düzeyine sahiptir. Suda kolay çözünmez; ancak oda sıcaklığında alkollerde, eterlerde ve glikollerde iyi çözünmektedir.
Tüm meyvelerde doğal olarak bulunan bir kimyasaldır. Meyve metabolizması sırasında oluşur. Pek çok ekşi gıda’da veya tartta bir tart tatlandırıcı olarak görev yapan organik dikarboksilik asit Malik asittir. Fibromiyalji ve kronik yorgunluğu olan kişilerde egzersize toleransı artırdığı bulunmuştur. Enerji üretimini destekler ve vücuttaki reaksiyonların yürümesine yardımcı olur. Amino asitlerin oluşumu için enerji ve karbon iskeletlerine sahip hücreleri sağlayan kimyasaldır. Aşırı ekşinin kaynağıdır. Ekşi tatlılarda, düşük düzeyde ekşi tat elde etmek istiyorsak sitrik asit ile birlikte veya sitrik asit, malik asit yerine kullanılır. Karbonhidratların metabolizmasında yani hücreler için enerji üretim mekanizmalarında önemli bir göreve sahiptir. Malik Asitin ester ve tuzlarına malatlar denir. En çok kullanılan türü Magnezyum tuzu olan Magnezyum Malat’tır. Malik asit formülü: C4H6O5 E Kodu: E 296