Aspartam, bir tatlandırıcıdır. Proteinlerin parçası olan aspartik asit ve fenilalanin amino asitinin birleşiminden oluşur. İçecekler ve diğer gıdalar gibi tatlandırılmış ürünlerde kullanılır. Aspartam, diğer tatlandırıcılar gibi kalori içermemektedir ve diyabetli kişiler için uygundur.
Aspartam, tatlandırılmış ürünlerde yaygın olarak kullanılmaktadır. Özellikle:
İçecekler: Aspartam, kola, meyve suyu, çay ve kahve gibi tatlandırılmış içeceklerde kullanılır.
Gıdalar: Aspartam, çerezler, çikolatalar, dondurmalar, jeller, marmelatlar, reçeller gibi tatlandırılmış gıdalar da kullanılır.
Diğer: Aspartam, diş macunları, ağız sağlığı ürünleri, vitamin ve mineral takviyeleri gibi diğer ürünlerde de kullanılabilir.
Asesulfam, bir tatlandırıcı olarak kullanılan bir ajan. Birçok diyet ürününde, tatlandırıcı olarak kullanılır ve diyet gıdaları, diyet içecekleri, diyet tatlandırıcılar, diyet pastaları, diyet reçeller ve diyet şekerlemeler gibi ürünlerde bulunabilir. Ayrıca, diş pastaları, bazı ilaçlar ve bazı gıda ürünlerinde de kullanılabilir. Asesulfam K olarak da bilinir.
Asesulfam, genellikle diyet ürünlerinde ve diyet içeceklerinde, tatlandırıcı olarak kullanılır. Özellikle diyet şekerler, diyet tatlandırıcılar, diyet pastalar, diyet reçeller ve diyet şekerlemeler gibi ürünlerde sıkça bulunur. Ayrıca, diş pastalarında, bazı ilaçlar ve bazı gıda ürünlerinde de kullanılabilir. Asesulfam K olarak da bilinen bu tatlandırıcı, sağlıklı bir diyet veya kilo verme programına uymak isteyen kişiler tarafından sıklıkla tercih edilir, çünkü kalorisi yok ve dişler üzerinde zararlı etkisi olmaması nedeni ile diş sağlığını da korur.
Sakarin, yapay bir tatlandırıcıdır. Temel maddesi benzoik sülfinit olan sakarin, sakarozdan daha tatlı olup, izne bağlı olarak içki, şekerleme, ilaç ve diş macunu gibi ürünlerde tat vermek için kullanılır. Raf ömrü gıda maddelerinde 6 ay gibi kısayken, ilaçlarda 2 yıl kadardır.
Bu tatlandırıcı da yapay bir tatlandırıcıdır. Sükroz’dan yaklaşık 30-50 kat yüksek tatlandırma kabiliyetine sahiptir. Diğer yapay tatlandırıcılara karşılık en az tatlı olan bir tatlandırıcıdır. Besleyici özelliği bulunmayan tatlandırıcıdır. Etki mekanizması T1R3 transmembran alanı ile etkileşime girmektedir. Organik yapıda bir moleküldür.
İki adet monosakkaritin birleşmesi ile oluşan en önemli disakkarit türevi arasında yer almaktadır. Yapay tatlandırıcılar arasında en çok yer tutan tatlandırıcıdır. Bunun yanında organoklor bileşiğidir. Şekerden yapılan kalorisi bulunmayan bir tatlandırıcı türüdür. Besleyici özelliği bulunmaması en önemli tercih sebebidir. Bu yapay tatlandırıcıyı diğer tatlandırıcılar ile kıyaslamak gerekirse sükrozdan 600 kat daha tatlıdır. Sakarine göre 2 kat daha tatlıdır. Aspartama göre 4 kat daha tatlıdır. Vücut tarafından sindirilemeyen bir tatlandırıcıdır. En önemli özelliklerinden bir tanesi minimum düzeyde emilir ve sindirilmeden vücut tarafından dışarı atılır. E Kodu E955
Dekstroz Monohidrat (D-glikoz), stabil, kokusuz, beyaz kristal toz veya renksiz bir kristal olan bir şekerdir. Saf haliyle, 100'lük bir dekstroz eşdeğerine (DE) sahiptir, bu da% 100 saf Dekstrozun, başka maddelerle bir karışımın olmadığını gösterir. Dekstroz eşdeğeri Dextrose malzemelerini satın alırken bilmeniz gereken iyi bir değerdir. Dekstroz, sırasıyla, tek başına Dextrose Monohydrate veya Dextrose Anhydrate olarak adlandırılan monohidrat veya anhidrat formunda elde edilebilir. Dekstroz Monohidrat, dekstroz molekülü başına bir su molekülü içeren bir şekerdir, yani her dekstroz molekülü için gevşek bir şekilde bağlanmış bir su molekülü vardır. Bir materyal anhidrat olarak kabul edilirse, su içermez. Dekstroz, anhidrat formunda da mevcuttur.
Dekstroz Monohidrat fırınlanmış ürünler, şeker ve sakız, kremler ve dondurulmuş süt ürünleri (bazı dondurmalar ve dondurulmuş yoğurtlar gibi), alkollü içecekler, kavanoz konserve ve konserve gıda üretiminde kullanılır.
Hasta, sporcu, çocuk vb. İyileşme ile enerji gıda olarak kullanılır ve anında enerji ve canlılık verdiği bilinmektedir.
Dekstroz, taze tutmak için meyve ve sebze işlemede kullanılır. Aynı zamanda dehidrasyonda kullanılır.
Özellikle bir şeker, başka bir faydalı koruyucu ile karşılaştırıldığında, gıdaların doğal lezzetini değiştirmediği için koruyucu olarak kullanılır.
Bir amino asit olan glutamik asidin sodyum tuzu olan bir kimyasal bileşiktir. Glutamik Asit ise süt ürünleri, et, baklagiller ve mantarlar gibi birçok proteinin bileşenleri arasında yer almaktadır. Hafif veya pepton benzeri bir kokuya sahip beyaz kristal toz formundadır. Monosodyum Glutamat (MSG) lezzeti yoğunlaştırır ve geliştirir. Ancak kendine has lezzetlere etki etmez. Aminoasit biçiminde veya serbest olarak bulunabilmektedir. Marketlerde bulunan birçok işlenmiş gıdada mono sodyum glutamat bulunmaktadır. Monosodyum glutamat formülü: C5H8NaNO4.H2O E Kodu: E 621 dir.
E Sortibol %70, sıvı formda bir gıda katkı maddesi olmaktadır. Doğal bir karbonhidrat olduğu için sortibol, taneli ve tanesiz pek çok önemli meyvede bulunur. Bu meyveler içerisinde de erik, kiraz, üzüm vb türden seçenekler daha fazla ön plana çıkar. Bununla birlikte özellikle de böğürtlen meyvesinde bu katkı maddesine sıklıkla rastlanmaktadır. Genel olarak herhangi bir sofra şekerinin kalorisine denk olan Sortibol, sakkoruzun yarısı kadar tatlandırma gücüne sahiptir. Bu da olabildiğince etkili vitamin depolarının oluşturulması açısından sıkı bir kaynak olmasını destekleyici etkiler ortaya çıkarmaktadır.
Kullanım Alanları:
Biraz önce de belirttiğimiz üzere Sortibol gıda sektöründe sıklıkla kullanılan bir katkı maddesi olmaktadır. Bununla birlikte de nem tutucu özelliği de farklı alanlarda değerlendirilir. Eczacılık alanlarında kullanılan Sortibol’ün bir de kozmetik ürünlerinde değerlendirilip kullanılma etkisi bulunmaktadır. Tüm bu etkilerin tamamı göz önüne alındığında da bu hammaddenin detaylı ve kaliteli bir ürün olduğu kanısına rahatlıkla varılabilir.